×

موارد منع انجام جراحی اصلاح عیوب انکساری(حذف عینک) با لیزر(Trans PRK،فمتولیزیک،لازک،PRK و…) :

۱-اکتازی های قرنیه: که مهمترین آنها، قوز قرنیه (کراتوکونوس)میباشد که در آن نازکی و برآمدگی (مخروطی شکل شدن) قرنیه اتفاق افتاده و در صورت جراحی با لیزر،نازکی و برجستگی قرنیه تشدید پیدا کرده و حتی ممکن است به انجام پیوند قرنیه در این بیماران منجر شود.

۲-وجود بیماریهای پیشرفته و کنترل‌نشده بافت همبند(بیماریهای روماتیسمی):از جمله آرتریت روماتوئید،لوپوس و سندرم شوگرن.چرا که انجام جراحی در این بیماران میتواند منجر به خشکی شدید چشم و کدورت قرنیه شود.

۳-اختلال حس قرنیه:سابقه تب خال چشمی و برخی اختلالات مادرزادی قرنیه.

۴-دیابت(بیماری قند) فعال و کنترل نشده:بعلت احتمال تغییرات مکرر در شماره عینک فرد و همچنین اختلال در ترمیم محل لیزر در بعد از عمل.

۵-بیماران دچار خشکی شدید و غیرقابل کنترل.

۶-افراد مبتلا به آب سیاه(گلوکوم) غیر قابل کنترل.

۷-بیمارانی که فقط یک چشم دارند.(منع نسبی داشته و منع مطلق نمیباشد).

۸-عزیزانیکه عیب انکساری ثابت در ۶ ماه اخیر نداشته و بیش از نیم نمره در ۶ ماه اخیر،نمره عینک شان افزایش داشته است.

۹-افرادیکه کمتر از ۱۸ سال سن دارند.(البته در مواردیکه شماره یک چشم خیلی بیشتر از چشم مقابل میباشد در برخی موارد برای جلوگیری از تنبلی چشم بشرط پذیرش والدین بیمار مبنی بر امکان نیاز مجدد به جراحی در سنین بالاتر،انجام جراحی لیزری،توصیه شده است).

۱۰-افراد بالای ۵۰-۴۵ سال.بعلت تغییرات سنی در عدسی و نیز وجود پیرچشمی در این افراد.
البته،در صورت عدم وجود آب مروارید در این افراد و وجود عیب انکساری از نوع دوربینی که باعث تشدید پیرچشمی در این افراد میشود میتوان جراحی لیزری را در این عزیزان نیز انجام داد.

۱۱-آخرین منع انجام لیزر ،افرادی هستند که انتظارات غیر واقعی از لیزیک و یا PRK دارند.

بایستی این نکته رو به خاطر داشته باشیم که علیرغم آنکه اصلاح عیوب انکساری با لیزر انقلابی در چشم پزشکی ایجاد کرده و باعث بهبود کیفیت زندگی در انسان های بیشماری شده ولی خالی از عارضه نبوده و میتواند در موارد خیلی اندک،باعث ایجاد عوارض شده و حتی در حدود یک مورد از هر ۱۰۰۰ جراحی،دچار عفونت شدید و یک مورد از هر ۵۰۰۰ مورد باعث نابینایی شود که خیلی نادر بوده ولی در هر صورت میتواند وجود داشته باشد.

همچنین بایستی توجه داشته باشیم که جراحی لیزری در ۱۰۰٪ موارد باعث صفر شدن شماره چشم افراد نمیشود.بطور میانگین،در افراد مبتلا به نزدیک بینی،۹۵-۹۰٪ ، در آستیگماتها،حدود ۸۰٪ و در دوربین ها در حدود ۷۰٪ موارد عیب انکساری بطور کامل از بین رفته و شماره فرد صفر میشود.

با سپاس از حسن توجهتان
دکتر حبیب اوجاقی
فوق تخصص لیزیک،آب مروارید و پیوند قرنیه